Vilka varianter av eldrivna bilar finns det?
En eldriven bil går helt på el eller i kombination med en förbränningsmotor. Det finns olika varianter, men gemensamt är att de hämtar energi från uppladdningsbara batterier.
Att välja rätt eldrivna bil är inte alltid helt lätt. Det finns olika varianter, storlekar och laddningsmöjligheter. Du behöver även välja om du ska köpa eller leasa.
Låt oss försöka hjälpa dig på vägen.
En eldriven bil går helt på el eller i kombination med en förbränningsmotor. Det finns olika varianter, men gemensamt är att de hämtar energi från uppladdningsbara batterier.
Valet mellan en elbil, laddhybrid eller elhybrid beror på dina behov och vanor.
Din ekonomi, dina körvanor och hur du bor kan alla spela en viktig roll.
En viktig fråga såklart. Med flera svar. De eldrivna varianterna skiljer sig från varandra i elektrisk räckvidd. Sen påverkar andra faktorer som bland annat bilmodell, väderförhållande, körstil och underlag.
Utvecklingen sker löpande och räckvidden för en elbil blir längre och längre. Idag är en relativt vanlig räckvidd enligt WLTP cirka 400-600 km per laddning.
Räckvidd: 400-600 km per laddning.
En laddhybrids eldrivna räckvidd ska räcka för vardagskörningen. Batteriet är mindre än i elbilar, och når cirka 50-100 km eldriven körning per laddning.
Elektrisk räckvidd: 50-100 km per laddning.
En hybrid växlar mellan förbränningsmotor och batteri. Distanser för elektrisk körning nämns därför sällan. Istället kan du se lägre bränsleförbrukning och utsläpp per mil.
Eldrivna bilar rör sig med ett par begrepp som inte förekommer för bensin- eller dieselbilar. Här förklaras tre nyckelbegrepp för eldrivna bilars batterier.
Kilowatt (kW) är måttet på laddeffekten och avgör hastigheten på laddningen. Fler kW ger en kortare laddning.
En genomsnittlig elbil drar cirka 20 kWh/100 km. Förbrukningen påverkas bland annat av storlek, vikt och väderförhållanden.
Eldrivna bilar beskattas mindre för att de släpper ut mindre mängd koldioxid i körningen.
Bilar som släpper ut mindre än 75 gram koldioxid per kilometer beskattas enligt den lägsta nivån av fordonsskatt.
Elbilar har noll koldioxidutsläpp, och även de flesta laddhybrider ger lägre utsläpp än 75 g/km.
Elbilar och de flesta laddhybrider får då en årlig skatt på bara 360 kr.