Publicerad 24 maj 2023
Funderar du på att skaffa laddbox till hemmet? Oavsett om du kör laddhybrid eller elbil är en laddbox en smart investering. Men vilken laddbox passar dina behov bäst? 1- eller 3-fas? Fast eller lös kabel? Typ 1 eller Typ 2? Här reder vi ut begreppen och ger dig några tips.
Vad krävs för att ha laddbox hemma?
Ett bra första steg är att ta reda på vilken huvudsäkring din fastighet har. Din säkringsnivå sätter gränsen för vilken effekt du kan ladda på. De flesta villor brukar ha en huvudsäkring på mellan 16 och 25 Ampere (A). 16 A krävs för en 3,7 kW laddbox, vilket funkar för de flesta. Men skulle du välja en 22 kW laddbox krävs en säkringsnivå på 32 A. Moderna laddboxar med lastbalanserare anpassar effekten till huvudsäkringens kapacitet, så att du får ut så mycket som möjligt av din laddbox.
Är du osäker på din fastighets huvudsäkring kan du hitta information om den på din elfaktura. Behöver du höja din säkringsnivå kan du få hjälp av en elektriker. Tänk bara på att det kan påverka din elnätsavgift.
Ladda med 1-fas eller 3-fas?
Skillnaden mellan 1-fas och 3-fas är hur snabbt din bil kan laddas. Även om du i nuläget bara behöver ladda med 1-fas kan en 3-fasladdare vara en investering för framtida behov. Men tänk på att först kontrollera fastighetens säkringsnivå.1-fas
Med 1-fas ligger effekten mellan 3,7 och 7,4 kW, vilket räcker för laddhybrider och de flesta elbilar.3-fas
3-fasladdning kan leverera mellan 11 och 22 kW. Det passar för bilar som drar mycket el, eller behöver laddas snabbare.Typ-1 eller Typ-2?
Vilket Mode ska du använda?
Elbilsladdning kan ske i Mode 1, 2, 3 eller 4, som utgör olika säkerhetsnivåer. Mode 1 är laddning från vanligt jordat eluttag och rekommenderas inte. Det är förenat med brandrisk, och är till och med olagligt i flera länder.Även i Mode 2 används ett vanligt eluttag, men då med en kabel som har en inbyggd säkerhetsdosa. Mode 3 är den europeiska säkerhetsstandarden sedan 2017 för normal och semisnabb laddning. Här använder du en laddbox monterad av elektriker. Mode 4 är för snabbladdning med mycket hög effekt.
Hur lång tid tar det att ladda hemma?
Laddningstiden påverkas av laddboxens, kabelns, batteriets och fastighetens egenskaper. En 1-fasladdbox med 7,4 kW effekt kan ladda upp till 4 mil per timme. Har du en 22 kW 3-fasladdbox och en huvudsäkring på 32 A, kan du ladda upp till 12 mil på en timme. Du kan enkelt räkna ut hur lång tid det tar att ladda ett tomt batteri genom att dividera batteristorleken (kWh) med laddeffekten (kW).
Exempel: En bil med batteristorleken 50 kWh som laddas med effekten 3,7 kW blir fulladdad på 13,5 timmar.
Uppkopplade och smarta laddboxar
Om du väljer en laddbox med WiFi- eller 4G-uppkoppling kan du övervaka laddningen via mobilen. Du får information om något skulle gå fel och kan stoppa laddningen på distans.Med en smart laddbox får du tillgång till funktioner som kan göra din laddning ännu smidigare. Även om den kostar mer kan du spara pengar på sikt, då den kan optimeras så att laddningen sker när det är mest ekonomiskt fördelaktigt.
Smarta laddboxar kan dessutom kommunicera med lastbalanserare, så att du undviker strömavbrott vid för hög elförbrukning.
Har laddboxen inbyggd jordfelsbrytare?
För att laddningen ska kunna ske säkert behöver den ha en jordfelsbrytare. Vissa laddboxar har en integrerad jordfelsbrytare. För andra laddboxar behöver du köpa till en.
Välj mellan fast eller lös kabel
Fördelen med att välja laddbox med fast kabel är att du alltid vet var den är. Men skulle något gå sönder måste allt bytas eller lagas.
Med lös kabel slipper du dessutom köpa en helt ny laddbox om din nästa bil skulle kräva en annan kabel. Se bara till så att kabelns kontakter är av rätt typ, att den klarar av rätt amperestyrka, rätt fas och att den är tillräckligt lång för dina behov. Ett vanligt mått är 7,5 meter.
Ett eller två uttag?
Har du två bilar som används för kortare pendling kan det räcka med ett uttag. Väljer du en laddbox med två uttag för att ladda två bilar med 11 kW samtidigt bör du kontrollera fastighetens huvudsäkring, då 22 kW kräver en säkringsnivå på 32 A.
Vad innebär skattereduktionen Grön Teknik?
Sedan 2021 får du som privatperson 50% skattereduktion på upp till 50.000 kr per person och år. Skattereduktionen gäller på både material och installation av laddbox och tillbehör.Vad är en lastbalanserare?
En lastbalanserare är ett tillval du kan välja till många laddboxar, som ser till att laddningen inte överbelastar elförbrukningen. Med statisk lastbalansering kan du begränsa laddningen till en bestämd högsta effekt. Med dynamisk lastbalansering anpassas effekten efter hushållets elförbrukning. Då slipper du strömavbrott om du laddar bilen samtidigt som torktumlaren och tvättmaskinen är i gång.Skulle elförbrukningen bli för hög slutar bilen att ladda, eller laddar på lägre effekt. Vissa laddboxar har inbyggd lastbalansering.