Vilken laddbox ska du välja?

Publicerad 24 maj 2023

Funderar du på att skaffa laddbox till hemmet? Oavsett om du kör laddhybrid eller elbil är en laddbox en smart investering. Men vilken laddbox passar dina behov bäst? 1- eller 3-fas? Fast eller lös kabel? Typ 1 eller Typ 2? Här reder vi ut begreppen och ger dig några tips.

Vad krävs för att ha laddbox hemma?

Ett bra första steg är att ta reda på vilken huvudsäkring din fastighet har. Din säkringsnivå sätter gränsen för vilken effekt du kan ladda på. De flesta villor brukar ha en huvudsäkring på mellan 16 och 25 Ampere (A). 16 A krävs för en 3,7 kW laddbox, vilket funkar för de flesta. Men skulle du välja en 22 kW laddbox krävs en säkringsnivå på 32 A. Moderna laddboxar med lastbalanserare anpassar effekten till huvudsäkringens kapacitet, så att du får ut så mycket som möjligt av din laddbox.

Är du osäker på din fastighets huvudsäkring kan du hitta information om den på din elfaktura. Behöver du höja din säkringsnivå kan du få hjälp av en elektriker. Tänk bara på att det kan påverka din elnätsavgift.

Ladda med 1-fas eller 3-fas?

Skillnaden mellan 1-fas och 3-fas är hur snabbt din bil kan laddas. Även om du i nuläget bara behöver ladda med 1-fas kan en 3-fasladdare vara en investering för framtida behov. Men tänk på att först kontrollera fastighetens säkringsnivå.

1-fas

Med 1-fas ligger effekten mellan 3,7 och 7,4 kW, vilket räcker för laddhybrider och de flesta elbilar.

3-fas

3-fasladdning kan leverera mellan 11 och 22 kW. Det passar för bilar som drar mycket el, eller behöver laddas snabbare.
Typ 2-kontakt för laddning av elbil

Typ-1 eller Typ-2?

De kontakter som används för laddning hemma är av Typ-1 eller Typ-2. Typ-1 var tidigare vanlig på den asiatiska marknaden. Sedan 2018 har Typ-2 blivit standard på nytillverkade bilar som säljs inom EU. Medan Typ-1 endast stödjer 1-fasladdning kan Typ-2 hantera både 1-fas och 3-fas.

Vilket Mode ska du använda?

Elbilsladdning kan ske i Mode 1, 2, 3 eller 4, som utgör olika säkerhetsnivåer. Mode 1 är laddning från vanligt jordat eluttag och rekommenderas inte. Det är förenat med brandrisk, och är till och med olagligt i flera länder.

Även i Mode 2 används ett vanligt eluttag, men då med en kabel som har en inbyggd säkerhetsdosa. Mode 3 är den europeiska säkerhetsstandarden sedan 2017 för normal och semisnabb laddning. Här använder du en laddbox monterad av elektriker. Mode 4 är för snabbladdning med mycket hög effekt.


Hur lång tid tar det att ladda hemma?

Laddningstiden påverkas av laddboxens, kabelns, batteriets och fastighetens egenskaper. En 1-fasladdbox med 7,4 kW effekt kan ladda upp till 4 mil per timme.

Har du en 22 kW 3-fasladdbox och en huvudsäkring på 32 A, kan du ladda upp till 12 mil på en timme. Du kan enkelt räkna ut hur lång tid det tar att ladda ett tomt batteri genom att dividera batteristorleken (kWh) med laddeffekten (kW).

Exempel: En bil med batteristorleken 50 kWh som laddas med effekten 3,7 kW blir fulladdad på 13,5 timmar.

Uppkopplade och smarta laddboxar

Om du väljer en laddbox med WiFi- eller 4G-uppkoppling kan du övervaka laddningen via mobilen. Du får information om något skulle gå fel och kan stoppa laddningen på distans.

Med en smart laddbox får du tillgång till funktioner som kan göra din laddning ännu smidigare. Även om den kostar mer kan du spara pengar på sikt, då den kan optimeras så att laddningen sker när det är mest ekonomiskt fördelaktigt.

Smarta laddboxar kan dessutom kommunicera med lastbalanserare, så att du undviker strömavbrott vid för hög elförbrukning.
 • Charge Amps Halo 11kWCharge Amps Halo 11kW

  Charge Amps

  Halo 11 kW

  Charge Amps Halo är en smart och pålitlig laddbox för din elbil. Utvecklad för det nordiska klimatet och IP66-klassad.

  Kan på ett enkelt sätt monteras upp både inne och ute och är så gott som vattentät.

  • 7.995 krUtan avdrag 15.615 kr
  • Med lastbalansering10.495 krUtan avdrag 20.990 kr
 • Charge Amps Aura 2x22kWCharge Amps Aura 2x22kW

  Charge Amps

  Aura 2x22 kW

  Charge Amps AURA är en smart och effektiv laddbox för en eller två elbilar. Utvecklad för ett nordiskt klimat och har en slät design som gör den enkel att rengöra.

  • 14.995 krUtan avdrag 35.990 kr
  • Med lastbalansering16.995 krUtan avdrag 40.990 kr
 • DEFA Power 22kWDEFA Power 22kW

  DEFA

  Power 22 kW

  DEFA Power 22 kW laddar din elbil både snabbt och säkert samt ger dig full kontroll över din elförbrukning genom appen CloudCharge. Laddboxen har en kompakt design och är anpassad efter ett nordiskt klimat.

  • 8.479 krUtan avdrag 15.994 kr
  • Med lastbalansering9.820 krUtan avdrag 18.529 kr
  • Från149 kr/månad
  • Med lastbalansering från189 kr/månad
 • Zaptec Go 22kWZaptec Go 22kW

  Zaptec

  Go 22 kW

  Zaptec Go är en av världens minsta 22 kW elbilsladdare och passar alla bilar. Laddboxen är alltid ansluten och uppdaterar sig automatiskt med de senaste funktionerna.

  • Från149 kr/månad
  • Med lastbalansering från189 kr/månad

Har laddboxen inbyggd jordfelsbrytare?

För att laddningen ska kunna ske säkert behöver den ha en jordfelsbrytare. Vissa laddboxar har en integrerad jordfelsbrytare. För andra laddboxar behöver du köpa till en.


Välj mellan fast eller lös kabel

Fördelen med att välja laddbox med fast kabel är att du alltid vet var den är. Men skulle något gå sönder måste allt bytas eller lagas.

Med lös kabel slipper du dessutom köpa en helt ny laddbox om din nästa bil skulle kräva en annan kabel. Se bara till så att kabelns kontakter är av rätt typ, att den klarar av rätt amperestyrka, rätt fas och att den är tillräckligt lång för dina behov. Ett vanligt mått är 7,5 meter.


Ett eller två uttag?

Har du två bilar som används för kortare pendling kan det räcka med ett uttag. Väljer du en laddbox med två uttag för att ladda två bilar med 11 kW samtidigt bör du kontrollera fastighetens huvudsäkring, då 22 kW kräver en säkringsnivå på 32 A.

Vad innebär skattereduktionen Grön Teknik?

Sedan 2021 får du som privatperson 50% skattereduktion på upp till 50.000 kr per person och år. Skattereduktionen gäller på både material och installation av laddbox och tillbehör.

Vad är en lastbalanserare?

En lastbalanserare är ett tillval du kan välja till många laddboxar, som ser till att laddningen inte överbelastar elförbrukningen. Med statisk lastbalansering kan du begränsa laddningen till en bestämd högsta effekt. Med dynamisk lastbalansering anpassas effekten efter hushållets elförbrukning. Då slipper du strömavbrott om du laddar bilen samtidigt som torktumlaren och tvättmaskinen är i gång.

Skulle elförbrukningen bli för hög slutar bilen att ladda, eller laddar på lägre effekt. Vissa laddboxar har inbyggd lastbalansering.

Vill du veta mer om hur du laddar hemma?

Andra artiklar som kan intressera dig

 • Ladda elbil hemmaLadda elbil hemma

  Tips för att öka räckvidden

  Det finns små saker du själv kan göra för att maximera elbilens räckvidd.

  Vi ger dig åtta tips att tänka på i din laddbara körning.

 • Behöver elbilar särskilda däck?

  Elbilar väger mer och har andra köregenskaper än fossildrivna bilar. 

  Vår däckexpert har råden till dig som ska välja däck till elbil. 

 • Kvinna på parkeringKvinna på parkering

  Tips inför långresa med elbil

  Planera din långkörning med elbil för att få en så behaglig resa som möjligt. 

  Vi tipsar hur du kan förbereda dig.