Bil parkerad på äng

Elbilar och räckvidd

När du läser om elbilar ser du ofta begreppet elektrisk räckvidd i dess direkta närhet. Helt naturligt. Räckvidden är avgörande för hur långt du kan köra, utan att ladda.

Skog

Vad påverkar räckvidden?

Bilens räckvidd bestäms främst av batteriets kapacitet, körstil, bilens vikt och yttre faktorer som väderförhållanden, temperatur och underlag. 

Utvecklingen sker löpande och räckvidden för en elbil blir längre och längre. Idag är en relativt vanlig räckvidd enligt WLTP cirka 40-60 mil per laddning.

Det går inte att peka ut en faktor som påverkar bilens räckvidd. Utöver batteriets faktiskt kapacitet. Även den elbil med längst räckvidd påverkas av yttre faktorer.

 • Bilmodell och batterikapacitet
  Kapaciteten på batteriet påverkar självklart räckvidden. Ju mer energi som batteriet kan lagra, desto längre kan du köra innan batteriet behöver laddas.

  Temperatur
  Kallt väder drar ner räckvidden. Batteriet behöver då arbeta hårdare, drivlinans effektivitet minskar och klimatsystemet används mer. En elbil har därför kortare räckvidd på vintern jämfört med på sommaren.

  Totalvikt
  Vikten har stor påverkan. Tänk på det när du planerar för familjesemester. När du ensampendlar till jobbet har du helt andra förutsättningar än med fullastad bil. Tänk på att även eventuell takbox och släpvagn räknas in i totalvikten.

 • Körstil och hastighet
  Förare som kör med mycket acceleration och hög hastighet kommer att tömma bilens batteri snabbare. Lugn körning ger längst räckvidd.

  Vägförhållande och topografi
  Vatten, snö och is på vägen gör att friktionen mellan däck och väg ökar. Effekten blir att mer el går åt för att föra bilen framåt. Kuperade vägar med mycket backar drar också mer energi.

  Däck och lufttryck
  Valet av däck påverkar även det. Framförallt vilket skick och lufttryck de har. Är däcken jämnt slitna och har ett bra tryck har du bättre förutsättningar.

Tips för att öka räckvidden

Yttre faktorer är svårt att göra något åt. Men det finns små saker du kan göra själv för att optimera den faktiska räckvidden inför långresan.
 • Förvärm bilen. Uppvärmda batterier håller längre, så försök parkera bilen i ett garage innan du ska ut ock åka.
 • Håll koll på prognosen. Kanske ska det regna och vara kyligare på förmiddagen än eftermiddagen?
 • Planera din körning. En jämnare och långsammare körning ger längre räckvidd. Planera in gott om tid.
 • Optimera däcken. Lufttrycket i däcken påverkar. Trimma däcken inför långresan och fyll på med luft.
Laddar elbil Laddar elbil

Hur mäts räckvidden?

Idag är testmetoden WLTP standard för att mäta bränsleförbrukning och elektrisk räckvidd. Det ger mer rättvisa och realistiska siffror än tidigare. Däremot är det fortfarande befogat att prata om faktisk räckvidd. WLTP testar elbilar i sommartemperaturer och med bra förutsättningar överlag.

Verkligheten med väderförhållande, körstil och packning kommer lätt emellan, och ger en faktisk räckvidd.