Publicerad 13 maj 2025

Att byta till en elbil bil är ett stort steg – både för plånboken och miljön. Men vilken elbilsvariant passar din livsstil bäst? I denna guide får du veta skillnaden mellan elbil, laddhybrid och elhybrid – och vad du bör tänka på inför ditt bilköp.
Vilka varianter av elbilar finns det?
En eldriven bil går helt på el eller i kombination med en förbränningsmotor. Det finns olika varianter, men gemensamt är att de hämtar energi från uppladdningsbara batterier.

Hur väljer jag rätt elbilsvariant?
Valet mellan en elbil, laddhybrid eller elhybrid beror på dina behov och vanor. Din ekonomi, körvanor och laddningsmöjligheter kan alla spela en viktig roll i valet av elbil.
Vad har du för laddningsmöjligheter?

Vad påverkar räckvidden hos elbilar?
Elbilars räckvidd påverkas av flera faktorer som väder, körstil, väglag och bilmodell.
Yttre faktorer som påverkar räckvidden
Den tekniska utveckligen går framåt och räckvidden för en elbil blir längre och längre. Idag är en relativt vanlig räckvidd enligt WLTP cirka 40–60 mil per laddning. Det är inte bara batterikapaciteten och bilmodellen som påverkar räckvidden utan även yttre faktorer som väderförhållande, körstil, däckens lufttryck och underlag.
Hur skiljer sig räckvidden mellan elbilsvarianterna?
Elbil
Elbilar har generellt den längsta räckvidden. En vanlig elbil klarar idag cirka 40–60 mil (400–600 km) per laddning enligt WLTP. Det gör dem till ett bra val om du ofta kör längre sträckor eller vill resa utan att behöva ladda så ofta.
Laddhybrid
En laddhybrid har ett mindre batteri än en elbil och räckvidden ska räcka för att klara vardagskörningen. En laddhybrids räckvidd når cirka 50–100 km eldriven körning per laddning.
Elhybrid
En elhybrid växlar mellan förbränningsmotor och batteri. Distanser för elektrisk körning nämns därför sällan. Istället kan du se lägre bränsleförbrukning och utsläpp per mil.
Begrepp om batteriet att känna till
Eldrivna bilar rör sig med ett par begrepp som inte förekommer för bensin- eller dieselbilar. Här förklaras tre nyckelbegrepp för eldrivna bilars batterier.
Batterikapacitet (kWh)Batterikapaciteten mäts i kilowattimmar (kWh) och är den mängd kWh som batteriet kan lagra. Liknande en fossildriven bils tankutrymme.
Laddningshastighet (kW)Kilowatt (kW) är måttet på laddeffekten och avgör hastigheten på laddningen. Fler kW ger en kortare laddning.
Förbrukning (kWh/100 km)En genomsnittlig elbil drar cirka 20 kWh/100 km. Förbrukningen påverkas bland annat av storlek, vikt och väderförhållanden.

Så hittar du rätt elbil
Det finns ingen universallösning när du ska köpa elbil men genom att utgå från dina behov och laddningsmöjligheter är du på god väg att hitta rätt elbil.
Vi erbjuder ett brett utbud av båda nya och begnade elbilar, laddhybrider och elhybrider. Dessutom erbjuder vi rådgivning för att hjälpa dig den elbil som passar dig allra bäst.