Protokoll för bilbesiktning

Vad betyder släcka tvåor?

Publicerad 13 september 2023

Det är inte ovanligt att få en eller flera anmärkningar, tvåor, på bilbesiktningen. För att bilen ska bli godkänd behöver du rätta till felen och släcka tvåorna. Ta med dig besiktningsprotokollet till ditt verkstadsbesök så hjälper vi dig. 

Släcka tvåor själv

Vid en bilbesiktning kan du få en anmärkning, eller tvåa, på kontrollpunkter där din bil inte uppfyller säkerhets- eller prestandakraven. För att få godkänt på besiktningen behöver du åtgärda anmärkningarna. Om du som privatperson åtgärdar felen själv måste du boka en ny besiktningstid för att få tvåorna släckta och bilen godkänd.  

Bilia har SWEDAC ackrediterade verkstäder 

SWEDAC är en myndighet för kvalitet och säkerhet. Att Bilias verkstäder är ackrediterade av SWEDAC innebär att vi både åtgärdar felen och rapporterar in det till vägtrafikverket. Det gör att du kan lämna verkstaden med en godkänd och körklar bil utan att behöva ombesiktiga den, vilket sparar både tid och pengar.  

Hur länge får du köra med en tvåa?

Tvåor på besiktningen är påtalade fel som behöver åtgärdas för att bilen ska vara säker att köra. En bil som underkänts på besiktningen får inte köras mer än nödvändigt i väntan på godkänd efterkontroll eller släckta tvåor.  
 
För din egen skull bör du därför åtgärda felen så snart som möjligt. Om bilen inte ombesiktigats eller fått tvåorna släckta inom en månad får bilen körförbud.  

Byta av bromsskivorByta av bromsskivor

Vad kostar det att släcka en tvåa? 

Priset för att släcka en tvåa beror på vad det är du fått en anmärkning på och hur omfattande reparationsarbetet är. Hos oss får du alltid ett kostnadsförslag att ta ställning till innan arbetet påbörjas.  
 
Om din bil har mer än en tvåa behöver du åtgärda alla punkter för att få godkänt. Det räcker alltså inte att bara lösa vissa av felen på bilen. För att vi ska kunna hjälpa dig att släcka tvåorna behöver alla åtgärder vara gjorda hos oss på Bilia. Om du gjort vissa av åtgärderna själv behöver du boka en ny ombesiktning.  

Trea på besiktningen 

Får din bil en trea på besiktningen är det detsamma som körförbud. Då behöver du ta bilen direkt till en verkstad för att åtgärda problemet, och därefter ombesiktiga den. 

Andra artiklar som kan intressera dig

 • Tips inför bilbesiktning

  Inför besiktningen är det bra att gå igenom din bil. 

  Ta del av vår checklista, mycket kan du enkelt kontrollera och fixa själv.

 • Hur du släcker TPMS-lampan

  Har du funderat över vad syftet med TPMS-lampan är och hur släcker du den?  

  Låt oss förklara och reda ut vad som gäller. 

 • Fixa bilen inför vintern

  Höstens blötare väder är en bra påminnelse om att det är dags att se om bilen. 

  Vi ger dig tipsen så att den är redo för vinterns is, snö och saltade vägar.