Bil på snöig väg

Fixa bilen inför höst och vinter

Publicerad 23 augusti 2023

Höstens mörkare och blötare väder är kan vara en bra påminnelse om att det är dags att ge bilen lite omvårdnad, så att den är redo för vinterns is, snö och saltade vägar. 

Polera och vaxa bilen 

En bil som polerats upp och fått ett bra vaxskydd klarar vinterns slask, is och vägsalt bättre. Dessutom blir det lättare att hålla bilen ren. Hitta närmaste Tvätta.  

 

Kontrollera vindrutetorkare 

Under sommaren har vindrutetorkarna kanske inte fått jobba så mycket. Kontrollera torkarbladen så att gummit är smidigt och sitter fast ordentligt. Om de är torra eller lämnar spår när du torkar rutan är det dags att byta. 
 
Fyll samtidigt på spolarvätska och utrusta gärna bilen med en reservdunk. God sikt är extra viktigt när det är mörkt och på vintern går det år mycket spolarvätska. 

 

Kolla mönsterdjup och tryck på däcken 

Med höstlöv och regn på vägarna kan det bli halt och däcken som såg bra ut i våras kanske börjat bli slitna under sommaren. Kontrollera att mönsterdjupet är tillräckligt, vi rekommenderar minst 3 mm på sommardäck, och att lufttrycket i däcken är bra.  

Byt till vinterdäck i tid 

När temperaturen sjunker till +5 grader börjar dina sommardäck få sämre greppförmåga även på torr vägbana. Byt därför däck i tid. Vid vinterväglag får du köra med dubbdäck från 1 oktober men från 1 december är det lag på vinterdäck om väglaget kräver det. Om du byter hjul själv, kom ihåg att kontrollera däcktryck och mönsterdjup, vi rekommenderar minst 5 mm för vinterdäck. 
 
Om du byter däck hos oss kontrollerar vi trycket på däcken vid montering. Med däcken på Bilia däckhotell håller vi koll på däckens ålder och skick åt dig så att du alltid kan känna dig trygg. Läs mer om vårt däckhotell .
 

 

När temperaturen sjunker till +5 grader börjar dina sommardäck

få sämre greppförmåga även på torr vägbana.

 

Batteriet 

Om det är mycket korrosion runt batteripolerna påverkas batteriets prestanda negativt. Koppla bort batteriet och rengör sedan polerna med en borste och en blandning av vatten och bakpulver (natriumbikarbonat). Smörj sedan in dem med lite fett eller vaselin, det gör att batteriet får bättre kontakt.  
 
Vid kallare väder kan du som kör lite och kortare sträckor uppleva startproblem, speciellt om du kör en äldre dieselbil. Det beror på att bilen inte hinner ladda upp batteriet under korta turer. En bra idé kan vara att investera i en underhållsladdare som laddar batteriet mellan turerna så att batteriet är piggt när du behöver åka någonstans. 

Billjus i vintermörker

Testa alla lampor

Kontrollera lampor som bromsljus, blinkers och helljus. Om du inte kan få hjälp av någon kan du när det är mörkt backa bilen mot en vägg och använda backspegeln för att kolla ljusen. Köp lampor till bil.

Smörj dörrlister 

Med ett anpassat silikonstift kan du smörja in bilens dörrlister och minska risken att dörrarna fryser fast. Köp silikonstift.  

Oljenivå 

Speciellt på äldre bilar är det bra att kontrollera oljenivån, detta gör du medan motorn är varm. Stäng av bilen och vänta någon minut, dra sedan upp oljestickan, torka av den och sätt i den igen. Normalt skiljer det ungefär en liter mellan hög och låg nivå på stickan.  

Städa invändigt 

Bilens insida är också viktig för att bibehålla bilens skick och värde. Plocka ur sommarens tillbehör och lägg istället in saker som isskrapa, snöborste och filt. Dammsug ur bilen, tvätta av mattor och torka av interiören och insidan av vindrutan. Vill du ha hjälp att göra bilen riktigt fin kan du lämna den på rekond hos oss, då tvättar vi upp den både ut- och invändigt. Läs om vad som ingår och boka rekond här.

Andra artiklar som kan intressera dig

 • Packa takboxPacka takbox

  Välj rätt takbox

  För att hitta rätt takbox för dig och dina behov behöver du göra val i form av storlek, material och tyngd.

  Här får du lite tips och råd på vägen.  

 • Torkarblad byts på bilTorkarblad byts på bil

  Tips inför bilbesiktning

  Inför besiktningen är det bra att gå igenom din bil. 

  Ta del av vår checklista, mycket kan du enkelt kontrollera och fixa själv.

 • VinterdäckVinterdäck

  Dubbdäck eller friktionsdäck?

  Väljer du mellan dubb- eller friktionsdäck som vinterdäck? 

  Både dina körvanor och körförhållanden spelar roll. Vi reder ut vad du ska tänka på.