Bilhjul på sommarväg

Behöver elbilar särskilda däck?

Publicerad 21 juni 2023

Kör du laddbar bil och behöver nya däck, men är osäker på vilka som passar? För att din körning ska bli så säker och effektiv som möjligt finns det några egenskaper som är extra viktiga att ha koll på.

Tyngre bilar kräver starkare däck

Laddbara bilar är ofta tyngre än bränsledrivna bilar, eftersom de är utrustade med tunga batterier. Fel sorts däck kan leda till en farligt lång bromssträcka.

– Just därför är det viktigt att man väljer däck som är optimerade för att ha bästa möjliga väggrepp, menar Henrik Lönn, produktchef för Däck & Hjul på Bilia.

Förutom att de väger mer har elbilar ofta högre vridmoment och accelerationsförmåga än bränsledrivna bilar. Allt detta ställer krav på robusta och extra slitstarka däck.

Se till att välja högpresterande däck som verkligen kan hantera egenskaperna hos elbilar, samtidigt som de bibehåller en lång livslängd, säger Henrik Lönn.

Däck som rullar långt och tyst

Samtidigt som däcken måste ha bra bromsförmåga behöver de även ha ett lågt rullmotstånd.

Ju lägre rullmotstånd däcken har, desto längre räckvidd får bilen – en viktig fråga för många elbilsförare.

En annan efterfrågad egenskap för däck till elbilar är låg ljudnivå. Eftersom elbilar är tystare än bränsledrivna bilar kan ljudet från däcken lätt bli störande i kupén.

– Ett tips är att välja däck med ljudreducerande egenskaper, så blir körningen mycket trevligare, säger Henrik. Sådana däck har ofta benämningar som ”silent”, ”acoustic”, ”noice cancelling” eller liknande, beroende på däckmärke.

 

Vinterdäck på väg

Märkningar att hålla utkik efter

Så hur vet man vilka däck som passar bäst? Vilka märkningar ska man söka efter? Eftersom elbilar ofta väger mycket kan de behöva däck med högt belastningsindex. Då kan det vara lämpligt att välja däck märkta XL – ”extra load” – som är anpassade för just tyngre bilar. Andra märkningar att ha koll på är EV – ”electric vehicle” – från tillverkare som Michelin, Continental och Nokian, eller Elect från Pirelli.

Däck märkta EV eller Elect är speciellt framtaga för laddbara bilar när det gäller egenskaper som väggrepp, hållbarhet, rullmotstånd med mera, säger Henrik.

Vill du vara säker på att få de bästa däcken för just din bil bör du välja däck som är utvecklade i samarbete mellan biltillverkaren och däcktillverkaren.

– Då får man däck som är optimerade för bilens behov och prestanda. Till exempel däck märkta VOL, för Volvo, eller MO för Mercedes, säger Henrik.

Vill du ha rådgivning om vilka däck som passar din bil?

Andra artiklar som kan intressera dig

 • Vilken laddbox ska du välja?

  Att välja rätt laddbox kan vara en utmaning. Det är många begrepp att hålla koll på.

  Vi reder ut frågetecken och försöker guida dig till en box som passar dig.

 • Kvinna på parkeringKvinna på parkering

  Tips inför långresa med elbil

  Planera din långkörning med elbil för att få en så behaglig resa som möjligt. 

  Vi tipsar hur du kan förbereda dig.

 • VinterdäckVinterdäck

  Dubbdäck eller friktionsdäck?

  Väljer du mellan dubb- eller friktionsdäck som vinterdäck? 

  Både dina körvanor och körförhållanden spelar roll. Vi reder ut vad du ska tänka på.