Vindruta med vindrutetorkare i regnväder.
Boka tid för reparation
Nästa

Glasreparationer – laga stenskott eller byta vindruta?

Bilias professionella bilglasmästare har lång erfarenhet av att laga stenskott och byta vindrutor. Bilia kan laga alla typer av bilglas oavsett vilken årsmodell bilen har. En stenskottslagning går snabbt att åtgärda och är inte så kostsam. För den som har en märkesförsäkring kostar det från 100 kr i självrisk.

Vid skada på bilglas

  • Kontakta din närmaste Bilia som alla är auktoriserade för Volvo, Renault och Dacia.
  • En skada på glastaket kan ersättas via vagnskadeförsäkringen eller vagnskadegarantin.
  • Självrisken med tex. Volvia är 100 kr för stenskott och vid byte av glasruta är självrisken 1.600 kr.
  • Ladda ner din skadeanmälan för Volvia här Fyll i den och ta med den till verkstaden. Ladda ner den här.
  • Skadeanmälan för IF hittar du här.
  • Om du har frågor om glasskador ring oss på 0771 400 000

Stenskottslagning – när måste man laga ett stenskott?

För dig som har fått ett stenskott på rutan försöker vi alltid att laga stenskottet i första hand om det är möjligt. Ett stenskott som måste lagas, är ett stenskott som har en liten spricka i sig. Är det bara en grop och ingen spricka så gör man ingenting. Gropar lagas i regel inte. Ett tips är att skydda sprickan med en tejp till dess att det har lagats. En lagning av stenskott kan förhindra att rutan spricker och hela vindrutan behöver bytas ut.

För att vi ska kunna laga stenskottet krävs det att stenskottet är mindre än en gammal femkrona, att det inte är för många stenskott på en ruta och att stenskottet inte sitter för nära rutans kant (5 cm). Efter en lagning kan du se en svag brytning vid tex. lågt stående sol eller regn, därför lagas inte stenskott i synfältet (röd färg).

 Stenskott_framruta

Skador belägna nära en A-stolpe eller taket får inte repareras eftersom vindrutan fungerar som en del av säkerhetsburen. Skador som befinner sig i det indirekta synfältet kan repareras om de är mindre än 15 mm (gul färg).
Skador på vindrutans övriga områden kan repareras - men bara om de är mindre än 25 mm (grön färg).

Ha alltid ett s.k. stenskottsplåster i bilen i fall du får ett stenskott på vindrutan. Välkommen in till oss och hämta ett, men undvik att vänta för länge med att reparera, en liten skada blir lätt mycket större.

Här kan du beställa ett stenskottsplåster.

Laga stenskott samtidigt som du gör andra reparationer

Våra bilglasmästare fixar stenskottslagningen samtidigt som du gör andra reparationer. Allt för att spara tid åt dig. För att öka tillgängligheten har vi en kundtjänst och en chatfunktion på nätet där du enkelt kan boka in ditt verkstadsbesök.

Byta vindruta – är din vindruta en trafikfara?

Statens Väg- och Trafikforskningsinstitut, VTI, har genomfört en studie som visar att slitna vindrutor är en bortglömd trafikfara. Studien visar att slitage på bilars vindrutor ger nedsatt sikt redan efter ca 8.000 mil och påverkar även förarbeteendet. En sliten eller skadad vindruta bör därför kontrolleras och bytas eller lagas snarast.

Chansa inte - kolla i vilket skick din vindruta är hos oss på Bilia. Vi gör en snabb kontroll av din bilruta, så att du säkert vet i vilket skick just din ruta är. Mer om undersökningen finns att läsa i sin helhet på www.vti.se.

Att tänka på för dig som måste byta vindruta

Det tar ungefär en dag för verkstaden att byta ut din vindruta. Vid byte är det viktigt att du anlitar en verkstad som kan glas och som använder rätt metod, rätt delar och rätt lim, eftersom framrutan är en del av bärigheten i hela bilens kaross. Vi använder alltid originalrutor som i kombination med rätt teknik och ett kraftigt lim skapar hållfasthet för bästa krocksäkerhet. En felmonterad ruta kan skapa stor skada vid en kollision.

Vi är en auktoriserad skadeverkstad och garanterar att ditt vindrutebyte utförs på ett säkert sätt, allt för att bevara din säkerhet.

Boka tid här – för att laga stenskott eller byta vindruta.