Bilskatt - vi reder ut begreppen
Bilskatt - vi reder ut begreppen

Bilskatt - vi reder ut begreppen

Bilskatt, bonus malus, WLTP och NEDC? Här reder vi ut begreppen.

Bonus malus

Fordonsskattesystemet bonus malus innebär att staten premierar bilar med låga utsläpp medan bilar med högre utsläpp får högre skatt. Genom att välja rätt bil kan du alltså få en lägre fordonsskatt. Bonus Malus är latin och betyder ordagrant ”bra dålig”.

Förändringar som skett under 2021

Under 2021 har flera ändringar av skatteregler, förmånsvärden och miljöbonus gjorts. Med rätt kunskap kan du göra en bilaffär som är så ekonomiskt fördelaktig som möjligt. Läs mer nedan om vilka regler och belopp som gäller och kontakta oss om du har fler frågor.

Från och med 1 januari 2021

Förmånsvärdet för el- och laddhybrider ökade med 833 kr per månad. Det innebär att nettokostnaden för föraren ökade med 416 kr per månad och att TCO:n steg med 260 kr per månad (på grund av ökade sociala avgifter).

Gäller alla el- och laddhybrider, oavsett leveransdatum.

Från och med 1 april 2021

  • Höjd fordonsskatt för bensin- och dieselmotorer.
  • Sänkt bonus för laddhybrider, med cirka 10.000 kr i snitt.
  • Höjd bonus för rena elbilar, från 60.000 kr till 70.000 kr.

Gäller bilar som registrerades från 1 april 2021.

Från och med 1 juli 2021
Nya regler för förmånsvärde gäller alla förmåns- och tjänstebilar som hämtas ut efter 1 juli 2021. För de flesta bilar innebär det en snittökning på ca 900 kr/månad brutto. Bilar som kostar över 650.000 kr får dock sänkt förmånsvärde.

Knepigt? Vi hjälper dig att räkna.

Prata med oss om bilskatten när du letar efter din nästa bil. Vi hjälper dig hålla koll på vilka regler och belopp som gäller för just de bilmodeller du funderar på.
 

Frågor och svar om bilskatt