Tvättar bilen utvändigt

Vad innebär rekond?

Publicerad 10 oktober 2023

Det är viktigt att ta hand om din bil för att den ska hålla länge och kunna stå emot yttre påfrestningar som den ständigt utsätts för. En rekonditionering ger dig chansen att uppleva nybilskänslan på nytt.

Varför gör man en rekond?

Syftet med en rekond, eller rekonditionering är att återställa din bil så nära sitt ursprungliga skick som möjligt, både utvändigt och invändigt. När du lämnar in bilen för rekonditionering innebär det att bilen får en grundlig och skonsam djuprengöring, vilket resulterar i en fräsch och ren bil. Dessutom har du möjligheten att bibehålla andrahandsvärdet, vilket är en stor fördel vid en eventuell bilförsäljning.

Få tillbaka nybilskänslan

Genom att ta bort smuts och skadliga ämnen som kan påverka lacken, inredning och andra ytor, säkerställer du en längre livslängd för din bil samtidigt som du minskar risken för korrison och slitage.

Rekond av bilenRekond av bilen

Fördelar med att lämna in bilen på rekond

 • Djupgående rengöring
 • Längre nybilskänsla 
 • Du slipper utföra arbetet själv
 • Minskad risk för slitageskador på ytskikt
 • Värdet på begagnatmarknaden ökar

 

 

 

 

 

Hur går en rekond till?

Vad som ingår vid en bilrekond varierar, beroende på vilket paket du väljer. Vanligast är helrekond, invändig rekond och utvändig rekond. Vad du än väljer så får du alltid en nogrann och djupgående rengöring av bilen för att den ska komma så nära nyskick som möjligt. Innan du lämnar in din bil är det även viktigt att du tar bort alla lösa föremål och små detaljer från interiören.

Utvändigt

När bilen är ute och rullar på vägarna utsätts den ständigt för påfrestningar som kan skada lacken. Smuts, grus, fukt och vägsalt utmanar kontinuerligt billackets skyddande skikt, medan växlande temperaturer kan påverka färgen och få den att blekas. Med tiden kan därför lacken försämras och rost kan börja bildas.

Vid en utvändig rekond genomgår bilens yta en noggrann behandling. Detta inkluderar både en mild avfettning, schamponering, fälgtvätt och vinylglans till däcksidorna. Man säkerställer därför att salt och smuts elimineras.

Det finns även möjlighet att välja till maskinell vaxning, motorrumstvätt och maskinell helpolering. Då får din bil ett långvarigt skydd, samtidigt som motorn drar jämnare och eventuella repor och oxider tas bort.

Invändigt

Även bilens insida utsätts ständigt för slitage och smuts. En invändig rekond innebär att bilen får en både ordentlig och omsorgsfull rengöring av interiören. 

Här rengörs trösklar/dörrgångar ordentligt, kupén och bagaget dammsugs och bilmattorna plockas ur och tvättas. Bilens paneler och lister torkas av, dörrlister får vinylglans och till sist gör vi en fönsterputsning på både in- och utsida för ett snyggt slutresultat.

Vid behov kan man även lägga till tjänster som tar bort fläckar, dålig lukt och smuts på textilsäten.

En man står och tvättar däcken med en högtryckstvätt i verkstadenEn man står och tvättar däcken med en högtryckstvätt i verkstaden

Regelbunden rekonditionering

Hur ofta man ska eller bör rekonda bilen beror på hur mycket den används. Detta varierar därför väldigt mycket. Bilbranschens generella rekommendation är dock att man ska göra det minst en gång per år. Förutom att man får en ren bil så håller den längre och du sparar tid. Ett tips är att alltid se till att göra det innan försäljning, då höjer du andrahandsvärdet och får en attraktivare bil.

Hur lång tid tar en rekond?

Hur många timmar det tar att färdigställa din bil varierar helt beroende på vilken tjänst du har valt och i vilket skick din bil är. Det mest grundläggande rekondpaketet tar vanligtvis några timmar att genomföra, och lämnar du in bilen på förmiddagen brukar du kunna hämta tillbaka den samma dag. 

Vad kostar det att rekonda bilen?

Kostanden för att göra en bilrekond varierar också och baseras på vilken rekond du vill göra, vilket bilmärke du har och bilens aktuella skick.

Vad är skillnaden på bilrekond och vanlig biltvätt?

En bilrekond har en mer omfattande process än vad en biltvätt har. En biltvätt omfattar oftast en in- och utvändig tvätt för att ge din bil en snabb uppfräschning. Bilrekond däremot är en mer djupgående och heltäckande process som inte bara fräschar upp, utan får din bil att glänsa och är ett bra sätt för att förlänga livslängden. Genom att förbättra bilens skick med polering, vaxning, motortvätt och behandling av olika material motverkar du både rost och motorskador.

Vill du boka en rekond till din bil?

Andra artiklar som kan intressera dig 

 • Torkarblad byts på bilTorkarblad byts på bil

  Tips inför bilbesiktning

  Inför besiktningen är det bra att gå igenom din bil. 

  Ta del av vår checklista, mycket kan du enkelt kontrollera och fixa själv.

 • Bilväg vintertidBilväg vintertid

  Fixa bilen inför vintern

  Höstens blötare väder är en bra påminnelse om att det är dags att se om bilen. 

  Vi ger dig tipsen så att den är redo för vinterns is, snö och saltade vägar.  

 • Kontrollpunkter på besiktningKontrollpunkter på besiktning

  Vad betyder släcka tvåor?

  Vid besiktningen kan du få en anmärkning, eller tvåa, på din bil. 

  Vi går igenom vad det innebär, vilka regler som finns och hur du åtgärdar felet enkelt.