Publicerad 10 augusti 2023
Som förälder har du säkert många frågor. Var ska bilbarnstolen sitta? Vad ska man tänka på när man väljer bilbarnstol? Vad är ISOFIX? Och varför ska bilbarnstolen vara bakåtvänd? I vår guide besvarar vi de här och andra frågor som du kan tänkas ha.
Är fram- eller baksätet säkrast för barnet?
I en modern bil är framsätet och baksätet lika säkra. En förutsättning för att placera en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet är att krockkudden kan stängas av. Det görs med hjälp av med en nyckel eller strömbrytare. I äldre bilar kan krockkudden behöva monteras bort. Om krockkudden kopplats ur av en auktoriserad verkstad eller genom nyckelavstängning, så är passagerarplats fram en bra plats för barn i alla åldrar. Sidokrockkuddar utgör ingen fara för barn i bakåt- eller framåtvänd bilbarnstol.
Först när barnet är 140 cm eller längre så kan det sitta framför en aktiv krockkudde, om inte biltillverkaren rekommenderat något annat.
Varför bakåtvänd bilbarnstol?
Även i en bra och säker bil är det väldigt viktigt att barn åker bakåtvända så länge som möjligt, helst tills de är fyra-fem år gamla. Först då är nackmusklerna mer utvecklade, och många barn börjar bli för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol.
Låt barnet sitta bakåtvänt så länge som möjligt,
helst till de är fyra-fem år.
Anledningen till att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt är att deras huvuden är stora och tunga i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. Sitter barn framåtvänt vid en häftig inbromsning eller krock fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av, det som för vuxna skulle innebära whiplash-skador kan för barnet resultera i bruten nacke.
Enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande har den bakåtvända bilbarnstolen en skadereducerande effekt på cirka 90 procent, jämfört med cirka 50-60 procent för en framåtvänd stol.
Montera bilbarnstol med ISOFIX eller bälte?
ISOFIX är ett allt vanligare system som underlättar korrekt montering av bilbarnskydd. Bilbarnstolen monteras enkelt och utan underförankringsband genom att man hakar i den i bilens ISOFIX-fäste. På nyare bilar är det numer vanligt att ISOFIX finns som en del av standardutrustningen. För att använda bilens ISOFIX-fästen krävs att bilbarnstolen är kompatibel med ISOFIX.
Märkningar och certifieringar
Tre begrepp man ofta möter när man börjar titta på bilbarnstolar är i-Size, ECE R129 och ECE R44, tre certifieringar av bilbarnstolar och bilbarnskydd.
i-Size och ECE R129
Certifieringen för i-Size, en del av R129, gäller både för bilbarnstolar och bilar och syftar till att göra det enklare att välja och installera bilstolen rätt. Med i-Size har bilbarnstolarnas design baserats på barnets längd, och de passar bättre i bilen. I certifieringen ingår också ett test för sidokollisioner. En i-Size märkning på stolen eller platsen innebär att:
-
Stolen är kompatibel med bilens ISOFIX-plats, förutsatt att bilmodellen finns med på barnstolstillverkarens lista över godkända fordon.
-
Platsen kan användas till en bilbarnstol med ISOFIX.
-
Platsen i bilen är särskilt utformad och förstärkt för att rymma barnstolen och dess stödben, och ta emot krafterna från dessa.
ECE R44
Godkända bilbarnstolar enligt ECE R44 märks med ett E i en cirkel, därför kallas stolarna ofta för E-godkända. Prövningarna för godkännande utgår från fem förbestämda viktgrupper, en bilbarnstol kan vara godkänd i mer än en grupp. Numret som finns med på etiketten visar i vilket land stolen blev godkänd.
Just nu pågår en utfasning av E-godkända stolar och från hösten 2024 kommer det istället bara gå att köpa nya bilbarnstolar som är i-Size godkända. Bilbarnstolar godkända enligt ECE R44 kommer fortfarande vara tillåtna och finnas kvar parallellt under en tid. Har du en väl fungerande bilbarnstol som är godkänd enligt ECE R44 går det bra att fortsätta att använda den under stolens livslängd, cirka tio år.
Vad innebär det att en bilbarnstol är Plustest-godkänd?
Plustestet är en för tillverkaren frivillig märkning och ett kompletterande test som kan göras på bilbarnstolar. I en plustestad och godkänd bilbarnstol garanteras att barnet inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision. Plustestade stolar är alltid godkända för att monteras både i bilens fram- och baksäte.
Stolar med plusmärkning finns i två olika utföranden: max 18 kg och max 25 kg. Väljer du en plusmärkt stol som är godkänd upp till 25 kg kommer ditt barn sitta bakåtvänt och i samma skydd fram tills det är dags att byta till en framåtvänd bältesstol.
Hur länge kan du använda en bilbarnstol?
En bilbarnstol beräknas ha en livslängd på ungefär tio år. Den bör dock inte vara äldre än cirka fem år då den tas i bruk av ett nytt barn, för hålla hela den tid som barnet ska använda stolen. När bilbarnstolens material åldras finns det risk att det blir sprött och inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock. Livslängden på babyskydd är lite kortare, mellan fem och sju år, på grund av det ökade slitaget.
Om bilbarnstolen varit med om en olycka ska den kasseras direkt, oavsett skick.