Två hundar i bilbur

Åka bil med hund

Publicerad 1 augusti 2023

Att din hund kan följa med i bilen kan vara både nödvändigt och en chans att uppleva nya saker ihop. För allas säkerhet och hundens välmående finns dock ett par saker att ha i åtanke.  

Vilka regler gäller för hund i bil?

En lös hund i bilen är livsfarligt och olagligt. Vid en kollision i 50 km/h får en hund som väger 20 kilo en vikt på motsvarande ett ton. Det är därför viktigt att hunden sitter säkrad vid en inbromsning. I en hundbur, bakom lastgaller eller i anpassad hundsele.

Fler saker att tänka på:

 • Om temperaturen inne i bilen riskerar stiga över +25° eller sjunka under -5° är det inte tillåtet att lämna hunden utan tillsyn i den.
 • Under långa bilresor ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme. Med en skål utformad för att inte spilla kan hunden ha tillgång till vatten under resan.
 • Hunden ska sitta så att den får skugga och god ventilation. Packa så att inget bagage eller andra föremål kan falla på och skada hunden.

Med en lös hund i bilen riskerar du inte bara säkerheten utan också att få böter.

Bur eller sele för hund?

Faktorer som påverkar ditt val av utrustning för att resa med hund i bilen är bland annat hundens storlek, bilens storlek och vad din hund trivs bäst i.

Hundbur

I en hundbur sitter hunden säkert och bekvämt under hela resan, särskilt vid snäva svängar och snabba inbromsningar. Har du fler än en hund kan en dubbelbur vara ett bra alternativ. Kanske en med justerbar mellanvägg? Tänk på att en utställningsbur inte är tillräckligt trafiksäker för att ersätta en bilbur.


En hundbur i rätt storlek är det säkraste alternativet.


Hundburar som har deformationszoner minimerar skaderisken för alla i bilen. Blir du påkörd bakifrån trycks hundburen ihop precis som bilens deformationszoner. Det innebär att buren varken skjuter fram baksätet eller splittras.

Hos oss hittar du ett brett sortiment av hundburar i olika storlekar. Bland våra biltillbehör kan du skriva ditt registreringsnummer, så ser du direkt vilka hundburar som passar till din bil. Köp hundbur till bilen.

 

Rätt storlek på hundbur

Din hund ska kunna ligga ner, stå upp och vända sig obehindrat i hundburen. De tillåtna måtten på buren för respektive hund enligt Jordbruksverket räknas ut så här:

 • Längd: ska vara minst lika lång som din hund gånger 1,10. Mät från nosspetsen till sittbensknölen när din hund står normalt.
 • Bredd: ska vara minst hundens bröstbredd gånger 2,5.
 • Höjd: ska minst motsvara hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning. Det innebär att din hund ska kunna stå upp med fritt utrymme ovanför huvudet.

Ska du transportera två eller fler hundar i buren ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. Tänk på att hundburen inte heller bör vara för stor eftersom det minskar säkerheten om hunden kan slungas runt i buren.

Hund i bilsele

Hundsele

En krocktestad hundsele är ett alternativ för dig som inte får plats med eller av andra anledningar inte kan ha en bur i bilen. Köp en sele som är anpassad efter din hunds vikt och mått, ofta går det att justera remmarna så att den sitter perfekt.

Selen knäpps enkelt fast i bilens säkerhetsbälte och passar därför i alla bilar. Det säkraste är att placera hunden i baksätet om den reser i sele. Vill du hellre ha den i passagerarsätet är det viktigt att koppla ur krockkudden så att den inte skadar hunden om den löses ut. Köp bilsele till din hund.

Hundgrind

För dig med en stor hund eller med en bil där en bur inte passar kan en hundgrind vara praktiskt. Tänk på att ha lastgaller som ser till att hunden inte kan ta sig fram i baksätet.

En hundgrind i kombination med en lastrumsvägg gör att du kan dela upp bagageutrymmet så att du får plats med bagage också, eller ytterligare en hund. Hundgrindar passar många olika bilmodeller och kommer i olika utföranden. Köp hundgrind.

Resa med hund när det är varmt

Det kan bli väldigt varmt i en bil om solen ligger på, ta därför för vana att kontrollera att din hund har det svalt och skönt under resans gång. Temperaturen i framsätet är inte nödvändigtvis densamma som den i bagageutrymmet. Det finns tillbehör som kan bidra till en mer behaglig resa för din hund, exempelvis burfläktar, kyldynor och spillfria vattenskålar. Köp svalkande tillbehör för bilresa med hund.

När bilen är stillastående kan en vädringskrok eller silverduk hålla nere temperaturen i bilen. Men tänk på att aldrig lämna din hund i bilen en varm dag, temperaturen stiger fort i en avstängd bil. 

Andra artiklar som kan intressera dig

 • Bebis sitter fastspänd i babyskyddBebis sitter fastspänd i babyskydd

  Välj rätt bilbarnstol

  Det kan vara en djungel med alla begrepp och certifieringar när det är dags att köpa babyskydd och bilbarnstol.

  Vi förklarar begrepp och tipsar hur du kan tänka när du väljer stol.

 • Bil på naturvägBil på naturväg

  Tips för att köra mer bränslesnålt

  Att tanka är inte det roligaste med att ha bil.

  Med sparsam körning, ibland kallad eco-driving, finns det enkla sätt att köra mer bränslesnålt. 

 • Packa takboxPacka takbox

  Välj rätt takbox

  För att hitta rätt takbox för dig och dina behov behöver du göra val i form av storlek, material och tyngd.

  Här får du lite tips och råd på vägen.