Skadade fälgar? Renovera istället för att köpa nya

Publicerat 19 februari 2024

Har du kört på en trottoarkant? Eller har du slitna fälgar?

Om du känner vibrationer i bilen kan det bero på fälgskador. Skadade fälgar minskar värdet på bilen och det kan resultera i sämre körkomfort. Fälgskador kan till och med göra att du har kortare räckvidd vilket gör att bilen drar mer bränsle.

Det går att laga skadade fälgar

Om dina fälgar har fått ordentliga slag eller blivit behandlade hårt kan det vara värt att ta dem till en verkstad. Detta gäller särskilt om de har fått betydande skador, som kantstötar eller bucklor som gör att de behöver riktas. Du kan också behöva se över dina fälgar om du upplever följande:

 • Vibrationer i bilen
 • Ojämnt däckslitage
 • Kortare räckvidd eller högre bränsleförbrukning
 • Att ratten skakar

Det finns även fler nackdelar som kan dyka upp i samband med skador på fälgen som inte är lika lätta att upptäck själv. Skeva fälgar leder till ökat slitage på hjullager och underrede. Om färgen har skavts bort utsätts fälgen för fukt, vilket i sin tur leder till korrosion.

Spara pengar genom att renovera dina fälgar

Den goda nyheten är att du absolut inte behöver köpa nya fälgar till din bil. De reparerade fälgarna blir som nya – lika snygga och robusta som när de kom från fabriken. Och det finns flera anledningar till att renovera dina fälgar:

Förbättrad prestanda
Om fälgarna är skadade, ojämna eller obalanserade kan det påverka bilens köregenskaper och komfort. Genom att renovera fälgarna kan du återställa deras korrekta form och balans, vilket kan förbättra bilens prestanda och körekonomi.

Skydd mot korrision och skador
Fälgar är exponerade för väderförhållanden, vägsaltet, stenskott och andra skador. Renovering kan förse dem med ett skyddande skikt som förebygger korrosion och ytterligare skador.

Mer hållbart
Genom att renovera fälgarna regelbundet kan du förlänga deras livslängd och undvika att behöva byta ut dem i förtid. Att renovera en fälg är ett hållbart val och kostar betydligt mindre än att köpa ny, dessutom med bibehållen design och prestanda.

Förbättra bilens utseende
Fälgarna är en framträdande del av bilens utseende och vid renovering kan de se nya och fräscha ut igen. Det kan ge din bil ett estetiskt lyft och öka dess värde.

Andra artiklar som kan intressera dig

 • Två hundar i hundbur i bilTvå hundar i hundbur i bil

  Åka bil med hund

  Det ska vara både bekvämt och säkert för din medpassagerare.

  Vi går igenom lagar och regler för att ha hund i bil och för- och nackdelar med alternativen.

   

 • Bebis sitter fastspänd i babyskyddBebis sitter fastspänd i babyskydd

  Välj rätt bilbarnstol

  Det kan vara en djungel med alla begrepp och certifieringar när det är dags att köpa babyskydd och bilbarnstol.

  Vi förklarar begrepp och tipsar hur du kan tänka när du väljer stol.

 • Bil på naturvägBil på naturväg

  Tips för att köra mer bränslesnålt

  Att tanka är inte det roligaste med att ha bil.

  Med sparsam körning, ibland kallad eco-driving, finns det enkla sätt att köra mer bränslesnålt.