En elbil som laddas under vintertid

Elbil under vintertid

Publicerad 18 december 2023

Elbilar kan stöta på problem under vintermånaderna på grund av de låga temperaturerna, vilket kan resultera i att fordonet stannar i kylan. Risken att få batteritorsk under dessa kalla vinterförhållanden blir höga. Enligt SVT har ett test utförts på flera olika elbilsmodeller och resultatet visade sig att de flesta bilmodeller får en räckviddförlust på över 25%.

Att tänka på när du kör en elbil på vintern

Planera din resa noga genom att kolla upp laddstationer längs vägen. Vid kallare väderförhållande förbrukar din elbil mer el än vid sommartider. Det betyder att risken för att få slut på el i din bil kan leda till att du blir stilla stående längst vägen. Förvänta dig en kortare räckvidd och även längre laddningstid jämfört med sommarmånaderna. Vill du veta mer om vilka appar du kan använda för att planera din körning? Läs mer här.

Parkera din elbil inomhus om du kan, ett uppvärmt batteri kan maximera räckvidden. Att starta en elbil i kyla kräver mycket energi för att värma upp batteriet, så det är en god idé att undvika det om möjligt.

 • Om din bil är täckt av snö och is kan detta öka bilens vikt och påverka aerodynamiken. Därför är det värt att noggrant borsta av bilen innan du ger dig i väg, särskilt om den har stått utomhus.

 • Tänk på att ladda bilen innan avfärd, speciellt om den står utomhus. Säkerställ att batteriet är varmt och därmed maximera räckvidden. Att värma upp bilen medan du laddar genom tidsinställning eller via bilens app, är också en effektiv strategi för att undvika att använda batterikapacitet för uppvärmning när du väl ska köra i väg.

 • För att spara energi är det klokt att fokusera på ratt- och stolsvärmare i stället för kupévärmare, eftersom de drar mindre energi. Dessutom är det bra att undvika att släpa in onödig snö i bilen, eftersom detta kan bidra till fukt i kupén.

Bilar körandes på en motorväg under vintertid

Tips till dig med elbil

 • 1.     Kolla däcktrycket. 
  Vid kallare väderförhållanden kan man behöva pumpa in mer luft i däcken än det rekommenderade trycket. Däck med lågt lufttryck ger sämre väggrepp och det ger din elbil kortare räckvidd. 

 • 2.     Se till att laddsladden sitter inkopplad.
  När du har parkerat din elbil se till att laddsladden sitter inkopplad ordentligt. Om du värmer upp hela bilen med el eller om den står i ett varmt garage när du börjar din resa, kommer du att ha en längre körsträcka jämfört med att starta en kall elbil.

 • 3.     Ladda innan avfärd. 
  Att ladda din elbil precis fram till avfärd för ett varmt batteri blir mer effektivare än ett kallt batteri.

 • 4.     Anpassa din körning till väglaget. 
  Genom att anpassa din körning genom att minska acceleration och kraftiga inbromsningar skonar du din elbils batteri och du sparar även energi.

Andra artiklar som kan intressera dig

 • Behöver elbilar särskilda däck?

  Elbilar väger mer och har andra köregenskaper än fossildrivna bilar. 

  Vår däckexpert har råden till dig som ska välja däck till elbil. 

 • VinterdäckVinterdäck

  Dubbdäck eller friktionsdäck?

  Väljer du mellan dubb- eller friktionsdäck som vinterdäck? 

  Både dina körvanor och körförhållanden spelar roll. Vi reder ut vad du ska tänka på.

 • Bilväg vintertidBilväg vintertid

  Fixa bilen inför vintern

  Höstens blötare väder är en bra påminnelse om att det är dags att se om bilen. 

  Vi ger dig tipsen så att den är redo för vinterns is, snö och saltade vägar.