Publicerad 23 april 2025

Nu går vi mot varmare tider och det börjar bli dags att byta till sommardäck. På Bilias verkstäder och däckhotell börjar en intensiv period för personalen när över 400.000 hjul ska skiftas och förvaras. Det ställer höga krav på en god arbetsmiljö.
– Personaltrivseln är superviktig för oss. Vi vill ju vara en attraktiv arbetsgivare och vi vet att nöjd personal ger nöjda kunder, säger Peter Andersson, Affärsutvecklingschef Servicemarknad på Bilia.
Stora brister i däckbranschen
Att jobba med hjulskifte kan vara slitsamt för kroppen. Särskilt för de som arbetar för oseriösa aktörer med undermåliga lokaler och bristfälliga arbetsredskap. Företag som slår upp tält utanför stormarknader kan erbjuda hjulskifte till ett lägre pris, men bakom prislappen döljer sig ofta dåliga arbetsförhållanden och svartjobb.
Resultatet kan bli både ”personskador och kostsamma skador på bilen”, skriver Anders Rydheimer, Affärsutvecklings- och kommunikationsdirektör på Bilia, i en krönika i Motormagasinet. Där efterlyser han en kvalitetsstämpel för däckbranschen.

Lugnare tempo vid Bilias däckskiften
Bilia arbetar ständigt med att förbättra arbetsmiljön för sin personal – inte minst inom däckverksamheten. Alla anställda omfattas av kollektivavtal, man genomför regelbundna skyddsronder och tar in extrapersonal vid behov.
– För ett antal år sedan hyrde vi in hjulskiftare vid däcksäsongerna och satte några få personer per anläggning som skulle göra alla skiften, säger Peter Andersson.
Men sedan dess har vi på nästan alla anläggningar valt att sprida ut hjulskiftena bland alla tekniker i verkstaden. Då blir det en mindre påverkan på kroppen, med färre sjukskrivningar och ett lugnare tempo som resultat. Där är vår storlek en fördel – att vi har många medarbetare som kan dela på arbetet.
En annan förändring som skett är att de bokningsbara tiderna har spridits ut. Det har både lett till kortare köer för kunderna och ett lugnare tempo för personalen.
– Stress har ju också en stor inverkan på kroppen. Där har vi sett en stor förbättring. Och därför är vi också noggranna med att lägga in tillräckligt med raster i schemat.

Rätt utrustning och utbildning
Även om det blir en del tunga lyft finns lyftmaskiner tillgängliga på samtliga verkstäder, menar Lars Lundin, Servicemarknadschef på Bilia Region Väst.
– Där vi kränger mycket däck på fälg har vi även rullband mellan däckmaskin och balanseringsmaskin för att undvika tunga lyft mellan maskinerna. Personalen utbildas i hur man lyfter rätt för ryggen och axlarna. Och vi arbetar fortlöpande med att säkerställa att hörselskydd används, säger Lars.
Vibrationsskador utgör 38% av alla arbetsrelaterade skador, enligt statistik från Afa Försäkring.
– Därför håller vi just nu på att testa en vibrationsplatta som monteras på muttermaskiner för att minska vibrationerna.

Däckhotell utan tunga lyft
På EBD, som sköter däckhotellen för Bilias kunder, har man kunnat eliminera i princip alla riskmoment i form av tunga lyft.
– Vår verksamhet är innehåller inte längre manuella lyft, säger Jesper Lindbom, chef på Mobilia Care Tyres and Rims.
Däcken hämtas på verkstäderna utan manuella lyft och transporteras till våra däckhotell, ofta med eldrivna lastbilar. Där lossas de återigen med truck, placeras på automatiska band för att tvättas, scannas och fotograferas, för att därefter lyftas till sin plats på däckhotellet. Och allt sker utan att personalen behöver hantera däcken manuellt.
EBDs automatiserade processer har vuxit fram i takt med att hotellen har blivit större. Det är både mer effektivt för företaget och skonsammare för personalen.
– För mindre däckfirmor blir det mer manuellt arbete med många tunga lyft Det är en av fördelarna med vår storlek – att vi kan ha en hög automatiseringsgrad som också ger en bra arbetsmiljö. Dessutom får vi bättre förutsättningar för att förvara kundernas däck i bästa möjliga lokaler. Det blir en win-win för Bilia, vår personal och våra kunder, menar Jesper.