Boka tid för AC-service
Nästa

AC-service

Upplever du att din AC inte fungerar som den ska?

Ett AC-system behöver service för att fungera effektivt. Även om din AC fungerar så får den ökad livslängd med regelbunden service och du minskar risken för onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Hur ofta ska man göra en AC-service och varför?

Dagens AC-system bör kontinuerligt servas hos certifierade verkstäder där köldmediemängd töms, vägs och renas för att sedan återfyllas. Vi rekommenderar att du gör en AC-service med 24 månaders intervall. AC-system kan tappa cirka 5-8% köldmedia/år och denna förlust gör att kompressorn får arbeta hårdare och oftare för att uppnå samma effekt vilket på längre sikt kan skapa kompressorhaveri. Dessutom ökar bilens bränsleförbrukning och motoreffekten påverkas negativt. Att regelbundet göra en AC-service, gärna i samband med din vanliga service, gör att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Är min AC igång under vintern?

Många moderna AC-system har defrosterfunktion som gör att systemet även startas på vintern. För att snabbt ta bort fukt och få torr varm luft på vindrutan startar fordonets AC kompressor, denna funktion används året runt. Är bilen utrustad med elektronisk klimatanläggning måste AC-systemet fungera för att hela anläggningen ska fungera.

Kommer min AC att fungera som den ska efter en AC-service?

Oftast räcker det med en AC-service för att systemet ska fungera som det ska igen. Men om det finns läckage i systemet eller om någon del slutat fungera kommer du även att behöva byta ut dessa reservdelar för att AC:n ska fungera igen. Om vi upptäcker att någon del slutat fungera, eller om vi behöver felsöka vidare för läckage kontaktar vi dig med kostnadsförslag för reparationen som inte ingår i själva servicekostnaden. En AC-service garanterar inte att bilens AC kommer att fungera fullt ut, men rekommenderas som ett första steg och är i de flesta fall tillräckligt för att få AC:n att fungera som den ska igen.

Detta ingår i vår AC-service:  

  • Kontroll av täthet och läcksökning
  • Tömning, rening, torkning samt påfyllning av gas (vid komplettering tillkommer kostnad för kylmedia)
  • Kontroll av kompressorns funktion
  • Prestandaprov

Vid läckage tillkommer kostnad för vidare felsökning och kompletterande kylmedia.

Vill du boka en tid?

Ring Bilia Nu på 0771-400 000 så hjälper vi dig.

Eget underhåll av din AC

Det finns saker som du själv kan och bör göra för att din AC ska fungera optimalt och hålla länge. Se till att kupéluftfiltret byts vid varje service. Detta minskar risken för att smuts lägger sig runt förångaren som är placerad inne under instrumentbrädan. När du tvättar bilen, se till att spola rent kondensorn (kylaren som sitter framför bilens vanliga kylare) från insekter, salt och smuts. Om man haft systemet avstängt under den kalla årstiden kan det uppstå dålig lukt när man startar sin AC på våren. Detta beror på att fukt och smuts samlats runt förångaren och det bildas bakterier. Detta problem kan åtgärdas med en AC rengöring, eller att man själv rengör förångaren genom att spruta på ett speciellt bakteriedödande medel. Har du en manuell knapp för AC:n rekommenderar vi att du kör systemet med jämna mellanrum även under den kalla årstiden.

Vill du boka tid?

Vill du boka tid?

Ring Bilia Nu på 0771-400 000 så hjälper vi dig.