Köp rätt däck

 • Tre saker du bör tänka på - kvalitet, klimat och körsätt.

  Snåla inte på säkerheten när du köper nya däck. Däcken är en viktig säkerhetsutrustning och bilens enda kontakt med vägen. Väljer du däck utefter kvalitet, klimat och körsätt så är du redan en bra bit på väg.

  Hitta dina nya däck här

 • Kvalitet för bästa säkerhet.

  Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen. Men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.

  Hitta dina nya däck här

 • Klimatet ställer höga krav.

  Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. Regn ökar risken för vattenplaning, samtidigt som sikten minskar dramatiskt. Och på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö. Och se till att ta det vackert oavsett väder!


  Hitta dina nya däck här

 • Köp utefter körsätt.

  Ligger du länge på landsväg? Eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Ditt körsätt avgör val av däck. Kör du långa sträckor kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komfort. Ett däck med bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan. Och givetvis är däck med lång livslängd alltid värdefullt.

  Tänk också på att ta väl hand om dina däck. Då håller de mycket längre. Då och då är det bra att kolla däcktryck och mönsterdjup, så däcken är i bra skick. Och du, kör försiktigt!

 • Kan jag blanda olika typer av däck på min bil?

  Samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ, man får alltså inte blanda dubbdäck, dubbfriavinterdäck och sommardäck på bilen. 

 • Om jag endast väljer att byta två däck på bilen, var ska dessa sitta?

  Däck som bedöms ha bästa väggreppet ska alltid monteras baktill på bilen. Detta gäller fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar. 

 • Varför ska jag inte köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

  Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera på vinterväglag samt när det är kallt ute. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre väggrepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undermanöver. 

 • Hur länge kan jag lagra mina däck?

  Nya däck som lagras rätt åldras först när du använder dem. Du kan tryggt köpa däck som är några år gamla. Mellan säsongerna ska däcken förvaras i svalt, mörkt och torrt utrymme utan kontakt med lösningsmedel så som olja, bensin eller smörjmedel. 

 • Hur mäter jag mönsterdjupet på mina däck?

  Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Det finns speciella mätstickor man kan använda, men det går lika bra med en tumstock. Se bara upp så att du inte mäter där det finns en slitagevarnare, som är en liten upphöjning på 1,6 mm i huvudmönstret på personbilsdäck. 

 • Måste alla däck på bilen vara av samma fabrikat/modell?

  Vi rekommenderar absolut att ha likvärdigt grepp på alla fyra hjulen, men om inte alla däck behöver bytas ut så bör man åtminstone byta parvis. Detta för att de däck som sitter på samma axel ska vara i likvärdigt skick.

 • Hur ofta behöver jag kontrollera hjulvinklarna på bilen?

  En gång per år eller var 1500 mil rekommenderas.

Skriv ut