Köpguider

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna när du skall köpa något av nedan produkter. Om du har fler frågor så maila, chatta eller ring oss dygnet runt på 0771-400 000 så hjälper vi dig att välja rätt produkt till din bil.

 • Tre saker du bör tänka på - kvalitet, klimat och körsätt.

  Snåla inte på säkerheten när du köper nya däck. Däcken är en viktig säkerhetsutrustning och bilens enda kontakt med vägen. Väljer du däck utefter kvalitet, klimat och körsätt så är du redan en bra bit på väg.

  Hitta dina nya däck här

 • Kvalitet för bästa säkerhet.

  Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen. Men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.

  Hitta dina nya däck här

 • Klimatet ställer höga krav.

  Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. Regn ökar risken för vattenplaning, samtidigt som sikten minskar dramatiskt. Och på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö. Och se till att ta det vackert oavsett väder!


  Hitta dina nya däck här

 • Köp utefter körsätt.

  Ligger du länge på landsväg? Eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Ditt körsätt avgör val av däck. Kör du långa sträckor kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komfort. Ett däck med bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan. Och givetvis är däck med lång livslängd alltid värdefullt.

  Tänk också på att ta väl hand om dina däck. Då håller de mycket längre. Då och då är det bra att kolla däcktryck och mönsterdjup, så däcken är i bra skick. Och du, kör försiktigt!

 • Kan jag blanda olika typer av däck på min bil?

  Samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ, man får alltså inte blanda dubbdäck, dubbfriavinterdäck och sommardäck på bilen. 

 • Om jag endast väljer att byta två däck på bilen, var ska dessa sitta?

  Däck som bedöms ha bästa väggreppet ska alltid monteras baktill på bilen. Detta gäller fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar. 

 • Varför ska jag inte köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

  Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera på vinterväglag samt när det är kallt ute. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre väggrepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undermanöver. 

 • Hur länge kan jag lagra mina däck?

  Nya däck som lagras rätt åldras först när du använder dem. Du kan tryggt köpa däck som är några år gamla. Mellan säsongerna ska däcken förvaras i svalt, mörkt och torrt utrymme utan kontakt med lösningsmedel så som olja, bensin eller smörjmedel. 

 • Hur mäter jag mönsterdjupet på mina däck?

  Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Det finns speciella mätstickor man kan använda, men det går lika bra med en tumstock. Se bara upp så att du inte mäter där det finns en slitagevarnare, som är en liten upphöjning på 1,6 mm i huvudmönstret på personbilsdäck. 

 • Måste alla däck på bilen vara av samma fabrikat/modell?

  Vi rekommenderar absolut att ha likvärdigt grepp på alla fyra hjulen, men om inte alla däck behöver bytas ut så bör man åtminstone byta parvis. Detta för att de däck som sitter på samma axel ska vara i likvärdigt skick.

 • Hur ofta behöver jag kontrollera hjulvinklarna på bilen?

  En gång per år eller var 1500 mil rekommenderas.

 • Vilka lagkrav finns det på mönsterdjup för vinterdäck?

  Enligt svensk lagstiftning ska vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3,0 mm.
  Om mönstret har nötts ner till nivån för indikatorn är det dags att byta däck. Vi rekommenderar starkt att du byter ut dina däck innan den nås, vid ca 4 mm mönsterdjup.

  Kontrollera däckens mönsterdjup, lufttryck, skador och tecken på oregelbundet slitage regelbundet.


  Kom ihåg att alltid anpassa hastigheten och körning till väder- och trafikförhållanden.

 • Dubb- eller odubbade däck?

  Om du mestadels kör på snö kan du välja fritt mellan dubbade eller odubbade däck (friktionsdäck) då de bägge greppar lika bra i snön.


  Kör du på vägar där det ofta är isigt skall du välja dubbade vinterdäck. Den svarta halkan som vi ofta har i de södra delarna i landet då det fryser till is gör att dubbdäck är att föredra i de södra delarna av landet för att ha bästa grepp.


  Friktionsdäcken fungerar bäst i landets norra delar där det oftast ligger snö på vägarna. Friktionsdäcket fungerar även utmärkt på barmark, men då en torr sådan.


  Om du skall åka ut i Europa, så är dubbade vinterdäck förbjudna i ett antal länder däribland Tyskland. Det har också blivit vanligare i storstäder i Sverige att dubbdäck är förbjudna på vissa vägar.

 • Hur påverkar däcken bilens egenskaper?

  För att bibehålla bilens egenskaper är det bra att välja det däckmärke och modell som bilen utrustades med från fabrik. Du kan byta varumärke och även till en annan dimension som biltillverkaren rekommenderar.


  I vår webshop för däck så kan du med hjälp av ditt registreringsnummer se vilken dimension som suttit på din bil från fabriken. Du kan även välja att se vilka andra dimensioner som passar till din bil. Om du skall vara helt säker på att du beställer rätt så kontrollera dimensionen på dina befintliga däck.


  Om du behöver hjälp så kan du alltid kontakta oss via chatt, mail eller på 0771 - 400 000 så hjälper vi dig till rätt val.

 • Hur påverkar däckens kvalitet din körupplevelse?

  Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.
  Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. På våta vägar är bromssträckan upp till tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö.


  Tänk också på att ta väl hand om dina däck. Då håller de mycket längre. Med vårt däckhotell så får du en enkel och bra hantering samt hjälp med att byta däck (hjulskifte) när det är dags. Läs mer om vårt däckhotell här.

 • Hur påverkar priset däckets egenskaper?

  Störst skillnad på billigare och dyrare däck är de egenskaper som EU-klassificeringen visar. De billigare däcken har oftast sämre våtgrepp, längre bromssträcka och ger högre däckljud.


  I vår webshop kan du filtrera utifrån EU-klassificeringen och pris vilket ger dig en bra överblick på sambandet mellan däckets egenskaper och pris.

 • Vilka lagkrav finns det på mönsterdjup för sommardäck?

  Enligt svensk lagstiftning ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.
  Om mönstret har nötts ner till nivån för indikatorn är det dags att byta däck. Vi rekommenderar att du byter ut dina däck innan den nås, vid ca 3 mm mönsterdjup.

  Kontrollera däckens mönsterdjup, lufttryck, skador och tecken på oregelbundet slitage regelbundet.

  Kom ihåg att alltid anpassa hastigheten och körning till väder- och trafikförhållanden.

  Hur ska jag tänka beroende på var jag kör?
  Ligger du ofta på landsväg eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Om du kör långa sträckor på landsväg kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komforten. Ett däck som har bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan.

  Med EU-klassificeringen får du vägledning om däckets egenskaper vilket gör ditt val enklare. EU-klassificeringen finns dock endast för vinterdäck utan dubb. Läs mer här.

 • Hur väljer jag rätt sommardäck?

  Det finns inget däck som är bäst på allt. Med stöd av EU-klassificeringen så får du hjälp att kunna välja rätt däck utifrån däckets egenskaper - bränsleeffektivitet, väggrepp på våt väg och utvändigt däckljud. Läs mer om märkningen här.


  Biltillverkarna har skapat många säkerhetssystem som t ex ABS, Pedestrian Detection, m.m. För att dessa system skall fungera på bästa sätt och ge dig högsta säkerhet så måste däcken ha optimalt grepp med vägbanan. Vi rekommenderar därav att följa biltillverkarens rekommendationer för att uppnå bästa säkerhet och köregenskaper för din bil.


  I vår webbshop för däck så kan du även filtrera fram de däck du vill ha utifrån EU-klassificeringen och ett antal andra egenskaper. Ange ditt registreringsnummer så får du enbart träff på däck som passar just din bil. Om du är osäker så är det alltid bäst att kontrollera vad du har för befintlig dimension på din bil.


  Om du behöver hjälp så kan du alltid kontakta oss via chatt, mail eller på 0771 - 400 000 så hjälper vi dig till rätt val.

 • Hur påverkar priset däckets egenskaper?

  Störst skillnad på billigare och dyrare däck är de egenskaper som EU-klassificeringen visar. De billigare däcken har oftast sämre våtgrepp, längre bromssträcka och ger högre däckljud.

  I vår webbshop kan du filtrera utifrån EU-klassificeringen och pris vilket ger dig en bra överblick på sambandet mellan däckets egenskaper och pris.

 • Hur tyder jag EU’s däckmärkning?

  Däckmärkningen för personbilar och lätta lastbilar – enligt EU-direktiv nr. 1222/2009 – började gälla 1 november 2012.


  Dessa bestämmelser ger dig som konsument mycket bättre information om däckets inbromsning i vått underlag, påverkan på bränsleförbrukning och ljudnivån utanför bilen. Läs mer om hur EU klassificeringen fungerar här.

 • Varför ska jag köpa en hundbur?

  En lös hund i bilen är livsfarligt. En hund som väger 20 kilo motsvarar en vikt på ett ton vid en kollision i 50 km/h.

  I en hundbur sitter din hund säkert och bekvämt under hela resan. Särskilt vid snäva svängar och snabba inbromsningar. Hunden kan inte hoppa ur bilen och springa ut i vägen när du öppnar bakluckan. Dessutom är det lag på att ha hunden säkrad vid bilfärd.
  Skulle olyckan vara framme är hundburen en säkerhet för både hunden, husse och matte.

  Hitta hundburar här

 • Hur väljer jag rätt storlek på hundburen?

  Din hund ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat i hundburen. Längden på hundburen ska vara lika lång som din hund gånger 1,10. Mät från nosspetsen till sittbensknölen när din hund står normalt. Bredden på buren ska vara hundens bröstbredd gånger 2,5. Höjden på buren ska motsvara hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning. Det innebär att din hund ska kunna stå upp med fritt utrymme ovanför huvudet.

  Transporterar du mer än en hund ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

  Detta är riktlinjer för minimimått. Hundburen bör heller inte vara för stor eftersom det påverkar säkerheten för hunden negativt.

  Hos oss hittar du ett brett sortiment av hundburar i olika storlekar. I vår webbshop kan du ange ditt registreringsnummer, så ser du direkt vilka hundburar som passar till din bil.

  Hitta hundburar här

 • Vad bör jag tänka på när jag köper hundbur?

  Välj en säker konstruktion i stål eller aluminium. Det finns många modeller att välja mellan. Vissa är justerbara utefter bilens storlek och andra har nödutgång. Har du fler än en hund kan en dubbelbur vara ett bra alternativ. Kanske en med justerbar mellanvägg?
   
  En hundbur som har deformationszoner minimerar skaderisken för alla i bilen. Blir man påkörd bakifrån trycks hundburen ihop precis som bilens deformationszoner. Det innebär att buren varken skjuter fram baksätet eller splittras. 

  I vårt sortiment finns endast hundburar som uppfyller marknadens höga krav på säkerhet. Alla hundburar som vi säljer på Bilia är krocktestade och godkända av svenska SP eller TüV. 

  Tänk också på att utställningsburar inte är tillräckligt trafiksäkra.

  Hitta hundburar här

 • Vad finns det för olika typer av cykelhållare?

  Det finns tre sätt att säkert transportera cykeln - på biltaket, på dragkroken eller på bakluckan. Dragkroks- och takmonterade cykelhållare är vanligast. Men har du varken dragkrok eller takräcke är en bakluckemonterad cykelhållare ett alternativ.

  Hos oss på Bilia hittar du alla varianter – från Volvo och Thule.

  Här hittar du cykelhållare

 • Hur väljer jag rätt cykelhållare?

  En dragkroksmonterad cykelhållare är enkel att montera och smidig att använda. Antingen hänger man cyklarna i ramen eller ställer dem på en platta. Vissa hållare kan man tilta för att lättare kunna öppna bagageluckan. De flesta dragkroksmonterade cykelhållarna har plats för upp till fyra cyklar. Men se även efter vad som gäller för din dragkrok.
   
  Har du ett takräcke kan en takmonterad cykelhållare vara att föredra. Det är ett bra alternativ, särskilt om du har lättare cyklar. Cyklarna sitter heller inte i vägen när du behöver öppna bagageluckan. Dock ökar det luftmotståndet och därmed bränsleförbrukningen något. Det finns olika infästningssätt att välja mellan - ramfäste eller gaffelfäste som ger god stabilitet och säkerhet. Vid gaffelfäste tas framhjulet av före montering. Cykeln fästs i framgaffeln, vilket inte repar ramen. På en större bil kan du transportera upp till fyra cyklar.
   
  En bakluckemonterad cykelhållare är bra om du varken har takräcke eller dragkrok. Den monteras enkelt med krokar upptill och nedtill på bagageluckan. Ett bra alternativ till mindre bilar som inte har dragkrok. Dessa har plats för upp till fyra cyklar. 
  Är man rädd om sin cykel bör man även välja en låsbar cykelhållare som man även kan låsa fast i bilen. 

 • Vad ska jag tänka på när jag monterar cykelhållaren?

  Alla cykelhållare i Bilias sortiment har färdiga fästen. Vissa är även låsbara. Det är viktigt att cykelhållaren är väl fastspänd och eventuella låssprintar är i rätt position. Är du det minsta osäker så hör av dig till oss på 0771-400 000 eller besök närmaste Bilia-butik, så hjälper vi dig!

  Köper du en enklare cykelhållare kan du behöva komplettera med remmar för att cykeln säkert ska sitta fast. Tänk på att registreringsskylten och bakljusen alltid måste vara väl synliga.

  Här hittar du cykelhållare

 • Hur väljer jag rätt takbox?

  En takbox ger dig många liters extra lastutrymme när du ska ut på äventyr. Men innan du köper en bör du fundera över vad du tänker packa i den. Ska du få plats med skidor bör du välja en längre takbox. Har du mycket eller skrymmande packning som golfbagar eller en barnvagn kanske du är i behov av en bredare variant. Välj i första hand takbox utefter storlek (volym) och se sedan till att den passar din bil. Vi visar gärna vägen till rätt takbox. Klicka här och ange ditt registreringsnummer så föreslår vi de takboxar som passar din bilmodell.

  Det finns såklart flera olika storlekar av takboxar – långa, smala och breda. Vissa är aerodynamiskt utformade för att minimera bränsleförbrukningen. Andra är öppningsbara åt flera håll. Tänk på att en låsbar takbox är att föredra. Och även på takboxar går pris och kvalitet oftast hand i hand.

  Vi har ett brett sortiment av takboxar från Thule, Packline och Volvo. Vissa med upp till 10 års garanti!

  Har du frågor kan du alltid ringa oss på 0771-400 000 eller komma in till närmaste Bilia-butik när du har vägarna förbi!

  Hitta takboxar här

 • Bör jag välja plast eller glasfiber?

  Konstruktionen är oftast av plast eller glasfiber. Är du ute efter en takbox av hög kvalitet med lång livslängd så bör du välja glasfiber. Det är oftast något dyrare men även stabilare. Takboxar i glasfiber kan också vara tyngre, vilket påverkar bränsleförbrukningen något. Även hur mycket du kan packa för att inte överstiga maxlast. 

  Hitta takboxar här

 • Hur mycket får jag lasta i en takbox?

  När du packar takboxen är det viktigt att du inte lastar för tungt. I en lättare takbox kan du packa tyngre och vise versa. I instruktionsboken hittar du information om vilken maxlast som gäller för din bil. Maxlast är lasten och takboxens vikt tillsammans. 

  Hitta takboxar här

 • Är det viktigt att välja krocktestade takboxar?

  Hos oss på Bilia hittar du endast takboxar från världsledande leverantörer som Thule, Packline och Volvo. Självklart är de krocktestade och godkända enligt EU-krav som TüV eller CiyCrash.

  Hitta takboxar här

 • Vilken är den högsta tillåtna hastigheten med en takbox?

  Maxhastigheten med en taxbox monterad är 120 km/h. Kör du fortare än det gäller inga garantier från tillverkaren. Höga hastigheter påverkar både säkerheten och bränsleförbrukningen markant.

  Hitta takboxar här

 • Hur monterar jag takboxen på bästa sätt?

  Samtliga takboxar som Bilia säljer har snabbfästen, vilket gör monteringen enklare. Tänk på att montera takboxen tillräckligt långt fram, så du enkelt kan öppna bagageluckan. Efter några mil är det bra att säkerställa att takboxen fortfarande sitter fast som den ska. 
  Ett tips är också att tvätta bilen före montering. Då slipper du både repor i lacken och smutsiga kläder.

  Hitta takboxar här

 • Hur packar jag takboxen på bästa sätt?

  När du packar bör du se till att lätta och skrymmande saker hamnar i takboxen. Tyngre saker ska in i bilen. Se också till att säkra alla saker ordentligt, gärna med spännband.
  Tänk också på vikten. I instruktionsboken hittar du information om vilken maxlast som gäller för din bil. Maxlast är lasten och takboxens vikt tillsammans.

  En tungt lastad bil gör att bränsleförbrukningen ökar. Även köregenskaperna försämras. Kör därför extra försiktigt för att se så du har full kontroll.

  Hitta takboxar här

 • Hur förvarar jag takboxen bäst?

  Det bästa sättet att förvara takboxen är med hjälp av en takboxlift. Den fästs i taket ovanför bilen och kan hissas upp och ner för att underlätta både montering och förvaring. Hos oss på Bilia hittar du även väggfästen i vilka du kan förvara din takbox. Tvätta alltid din takbox innan förvaring och använd gärna takboxskydd för att skydda boxens yta.

  Hitta takboxar här

 • Vad ska man tänka på när vi väljer bilbarnstol?

  Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt. Tidigast vid 4-5-års ålder ska man vända till framåtvänt åkande. 
  Bilbarnstolen ska vara godkänd för bakåtvänt åkande upp till 18 eller 25 kg.
  Bilbarnstolen ska vara E-godkänd.
  Be försäljaren om hjälp med att montera bilbarnstolen första gången!

 • Är fram- eller baksätet säkrast för barnen?

  Framsätet och baksätet är lika säkra i en modern bil.
  En förutsättning för att placera en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet är dock att krockkudden kan stängas av.

   

 • Välja bilstol med Isofix eller bältning?

  För att använda bilens isofixfästen krävs en särskild bilbarnstol med isofix, antalet stolar med isofix blir allt fler!
  Isofix är ett system som underlättar monteringen av bilbarnskydd. Bilbarnstolen monteras enkelt och utan underförankringsband genom att man hakar i bilbarnstolen i bilens isofixfäste.

 • Är i-size säkrare?

  Vi rekommenderar en bakåtvänd bilbarnstol som är godkänd enligt ECE R 44/04 upp till 18 eller 25 kg.
  Det viktigast är att ditt barn åker bakåtvänt fram tills minst 4-5 års ålder.
  Vilken bilstol du valt kan avgöra hur länge ni kan använda stolen.
  Det nya kravet på test av sidokollision samt nya och mer avancerade provdockor är ett steg framåt. (I-Size) Krafter i nacken mäts fortfarande inte, vilket gör att fördelen med bakåtvänt åkande tyvärr inte premieras. Den enda provning som mäter krafter i nacken är den svenska testmetoden Plus Test, som är en frivillig tilläggsmärkning. Bilbarnstolar med Plus Test godkännande är särskilt märkta.

 • Skall jag välja en fast eller delbar dragkrok?

  Den delbara dragkroken kan du enkelt ta bort när du inte behöver använda den. Det är framför allt en fråga om design om du vill att den skall synas eller inte.

 • Varför en Volvo Original dragkrok?

  Volvo har anpassat sina dragkrokar för att uppnå bästa design och funktion för montering utifrån bilmodell och utrustning. Det finns därav ofta flera olika modeller att välja till din bil.

 • Vilken dragkrok skall jag välja?

  Det kan finnas olika val av dragkrokar baserat på hur din bil är utrustad:

  • Nivåreglering: En del nyare bilar har automatisk nivåreglering vilket innebär att belastningen fördelas lika över samtliga av bilens däck om du lastar alternativt drar ett släp med bilen. Är du osäker om du har automatisk nivåreglering på din bil kan du kontrollera detta i din utrustningslista som finns i bilens köpeavtal. Har du inte tillgång till utrustningslistan är du mer än välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
  • Skidplate: Väljer du om bilen är utrustad med tillbehöret skidplate bak där dragkroken skall monteras. Skidplate är ett styling paket som lyfter ditt utseende på bilen bakifrån.
  • R-Design: väljer du om bilen är utrustad med utrustningsnivån R-design från fabrik.
 • Svårt att välja rätt?

  Du kan alltid chatta, maila eller ringa oss - om du behöver hjälp att välja dragkrok. Om du lägger en beställning och bokar en tid för montering så kontrollerar även vår service tekniker att du gjort rätt val. Om något behöver ändras som påverkar pris eller funktion kontaktar vi dig.

 • Vad ingår i monterat & klart?

  När du väljer att köpa din dragkrok inklusive montering ingår allt i priset – både jobb och alla ingående artiklar.

Skriv ut